
Förkylning och feber
Influensa eller förkylning?
Publicerad: 2025-02-28 10:09
Senast uppdaterad: 2025-03-25 15:53
Att vara förkyld när du är gravid kan kännas extra jobbigt på grund av förändringarna som sker i din kropp. Catharina Claesson, legitimerad apotekare på Apotek Hjärtat, tipsar om hur du tar hand om dig själv på bästa sätt och när det är viktigt att söka vård.
En vanlig förkylning är inte farlig och påverkar inte barnet. För det mesta är symtomen på förkylning under graviditet desamma som för alla andra. Du kan känna dig trött och få ont i musklerna. Halsont och hosta är vanligt och näsan kan kännas igentäppt och snuvig. Ibland kan du också få feber.
När du är gravid har kroppen ett något sänkt immunförsvar. Det kan göra att du lättare drabbas av förkylningar. Anledningen till att det ofta är lite kämpigare att vara förkyld under en graviditet beror på att kroppen förändras.
“ – Kroppens vätskevolym ökar under graviditeten och gör att du lättare blir svullen och täppt i näsan. När du är gravid och dessutom drabbas av en förkylning kan det därför göra situationen extra jobbig, säger Catharina Claesson. ”
För att ta hand om dig själv och lindra symtomen är det viktigt att dricka ordentligt, ta det lugnt och vila. Har du ont i halsen kan halstabletter lindra smärtan.
“ – Halstabletter som är läkemedel kan i vissa fall också gå bra under graviditet, men det kan variera. Fråga gärna på ett apotek för att vara helt säker, säger Catharina Claesson. ”
Om du får feber när du är gravid är det bra att vara uppmärksam på din kroppstemperatur.
“ – Lite förhöjd kroppstemperatur behöver inte behandlas men ibland kan du behöva sänka febern under graviditeten. Paracetamol som exempelvis Alvedon eller Panodil är det febernedsättande läkemedel som rekommenderas under graviditet. ”
När man är gravid är man förstås mån om att göra det bästa för barnet i magen och det är inte alltid lätt att veta vilka mediciner som går bra att ta. Det finns receptfria hostmediciner du kan ta under graviditet men det är alltid bra att fråga sin läkare eller på apotek innan du behandlar på egen hand. Detsamma gäller avsvällande nässprayer, dessa bör undvikas utan läkarrekommendation. Är du täppt och snorig finns det andra alternativ som kan hjälpa.
“ – I stället för nässpray kan du testa att skölja ur näsan med koksaltspray. Det finns flera olika varianter att välja på, exempelvis Renässans och ABECE Saltvattenspray, säger Catharina Claesson. ”
Koksaltspray är ett skonsammare alternativ som inte irriterar slemhinnan. En närliggande lösning är nässköljaren som du använder för att skölja ur näsan med saltvatten.
Om du upplever hög feber som inte sänks av paracetamol, eller om du känner dig dålig och har ont i magen, ska du inte tveka att söka vård. Det finns hjälp att få när du känner dig osäker.
Artikeln är granskad av Farmaci & Kvalitet på Apotek Hjärtat
Influensa eller förkylning?
Lämna in Clarityn- och Nasonex-förpackningar & bli belönad
Feber – symtom och behandling
Bihåleinflammation – symtom och behandling
Lunginflammation – symtom och behandling
Mykoplasma – symtom och lindring
Hosta – symtom och lindring
Så lindrar du halsont och hosta