En påse som bidrar - både om du köper den eller om du låter bli!

Den bästa påsen är den som används om och om igen. Därför hoppas vi att du har med dig en egen påse när du handlar hos oss. Då är du med och bidrar till mindre plast i omlopp! 

Om du skulle behöva en påse att bära hem dina varor kan du köpa en av oss. Allt överskott* från försäljningen av påsarna går till Världsnaturfonden WWF och deras arbete för att hejda förstörelsen av jordens naturliga livsmiljöer. Med det här samarbetet vill vi bidra till förändring och kunskapsspridning.

*Överskott = Överskjutande belopp efter att kostnad för framtagande, inköpspris och hanteringskostnad är avdraget.

Världsnaturfonden WWF

Beskrivning av bilden
WWF är med sina sex miljoner supportrar och verksamhet i över 100 länder en av världens ledande ideella natur- och miljöorganisationer. Organisationen arbetar för att hejda förstörelsen av jordens naturliga livsmiljöer genom att bevara den biologiska mångfalden, använda förnybara naturresurser på ett hållbart sätt samt minska föroreningar och ohållbar konsumtion. Organisationen driver tusentals projekt runt om i världen inom allt från tjuvjaktsbekämpning och naturskydd till klimatsmarta energilösningar och politisk påverkan. Läs mer om WWFs arbete.

Tips på hur du kan bidra

  • Skippa påsen! Ta med en egen påse när du ska handla.
  • Om du har köpt en påse hos oss eller någon annan, använd den flera gånger.
  • Återvinn plastpåsen i plaståtervinningen när det är dags. På så sätt kan du bidra till en cirkulär plastanvändning.

Fördjupning plastpåseskatten

2015 beslutade EU att alla medlemsländer ska minska förbrukningen av plastbärkassar. 2019 infördes EU-direktivet mot engångsplastprodukter, där påsarna ingår som en produktkategori. Ett mål sattes med en högsta förbrukning på 40 tunna plastpåsar per person och år senast 2025. Därför infördes en höjd skatt på plastbärkassar från och med den 1 maj 2020. Priset på en påse ökade från ca tre kronor till sju kronor. Vad hände då? Jo – massor!

  • Innan skatten sattes in: 74 plastpåsar per person och år. (siffra från 2019).
  • Efter skatten sattes in: 17 plastpåsar per år (siffra från 2023). 

Sverige överträffade därmed EU:s mål på 40 påsar per person och år!

Så med facit i hand så gav plastpåseskatten verkligen effekt. Den har resulterat i en beteendeförändring hos konsumenten och lett till en stor minskning av plastbärkassar.

När skatten avskaffas den 1 november menar bland annat Naturvårdsverket att det riskerar att öka plastpåsar i naturen och leda till att Sverige inte når upp till EU:s mål. Här vill vi gärna bidra till att behålla den goda vanan att ta med sig en påse när man ska handla.

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.