5 vanliga problem vid amning – och lösningar!

I samarbete med Amningshjälpen.se

Att amma är ett mysigt sätt att lära känna sin nyfödda bebis på men för alla är det inte förknippat med närhet och gos. För en del tar det tid att komma igång och hitta rätt, för andra fungerar det inte alls. Här har vi samlat de vanligaste problemen och tips på hur du löser dem. Amning kan vara lite bökigt men ska inte vara en kamp så sök hjälp om det inte löser sig. Och kom ihåg att det är du själv som väljer om och hur länge du vill amma, ingen annan.

1. Såriga bröstvårtor

Att få såriga bröstvårtor kan göra väldigt ont och beror oftast på att barnet ligger fel i famnen eller inte får ett ordentligt tag om bröstet. Kanske ligger barnet för långt bort från bröstet eller i fel höjd? Titta var såret sitter, det kan nämligen ge en hint om var problemet ligger. Finns såret på undersidan av bröstvårtan - placera barnet lite lägre. Finns det på höger sida - flytta barnet lite mer åt höger.

Om du drabbats av såriga bröstvårtor kan du testa detta:

  • Var noga med handhygienen, tvätta alltid händerna innan amning.

  • Smörj in bröstvårtan med lite av mjölken både innan och efter amning så hjälper du läkeprocessen på traven. Bröstmjölk är nämligen lite av ett mirakelmedel. Undvik att tvätta såret med tvål.

  • Låt barnet amma på det minst onda bröstet först.

  • Undvik kläder och bh:ar som skaver mot bröstvårtan. Vill du använda bh - se till att välja en mjuk och följsam amningsbh som låter huden andas.

  • Amningsvårtskydd i silikon kan minska smärtan.

  • Speciella salvor för nariga bröstvårtor hjälper såren att läka och är ofarliga för barnet.

  • Amningsnappar i silikon skyddar bröstvårtan.

  • Hjälper inget av ovan, ta en paus och handmjölka brösten istället. 

  • Om såren inte blir bättre på en vecka ta kontakt med BVC.

2. Mjölkstockning

Mjölkstockning orsakas av att mjölkgångar i bröstet täppts till, oftast drabbas bara ett bröst. Vanliga tecken är att bröstet plötsligt blir svullet, knöligt, rött eller varmt. Mjölkstockning kan även orsaka smärta i bröstet, muskel- och huvudvärk, hög feber och frossa hos mamman. För att undvika mjölkstockning tänk på att amma regelbundet utan längre uppehåll och se till att barnet har ett bra tag om bröstet. Att göra rent såriga bröstvårtor och att inte bära allt för åtsittande bh:ar kan också verka i förebyggande syfte.

Har du drabbats av mjölkstockning? Testa följande:

  • Fortsätt amma om det är möjligt. Börja med det drabbade bröstet men glöm inte bort det andra. Gör det för ont, mjölka ur för hand eller med hjälp av en bröstpump. Att tömma bröstet ordentligt och få igång flödet är en viktig del av behandlingen.

  • Stryk lätt med handen över det hårda området och ut mot bröstvårtan. Det kan göra det enklare att få ut mjölken.
  • Se till att vila när väl tillfälle ges, testa nya amningsställningar och försök att slappna av när du ammar.

  • För vissa känns det skönt att värma bröstet innan amning genom att till exempel duscha varmt.

Att tänka på:
Om du är gravid när du drabbas av mjölkstockning eller har problem i mer än två dygn kontakta BVC eller amningsmottagning.

3. Mjölkläckage

Att producera mycket mjölk är bra, men att ha bröst som läcker kan orsaka såväl jobbiga som pinsamma situationer. Kanske du sitter på ett viktigt jobbmöte när det plötsligt sprids en mörk fläck på din fina silkesblus eller så vaknar du mitt i natten i en plaskblöt säng. Hög mjölkproduktion kan även ge koliksymtom och orsaka diarré hos barnet. Men det finns effektiva sätt att lösa den här typen av problem.

Bra knep som kan lösa problem med mjölkläckage:

  • Precis som vid flera andra vanliga amningsproblem, kan mjölkläckage bero på att bebisen får ett för dåligt tag om bröstvårtan och därmed inte kan suga ordentligt. Bröstet blir då överfyllt och läcker till slut. Börja med att se till att barnet ligger rätt. Det ska ligga rakt mot bröstet så det inte behöver vrida på huvudet för att nå bröstvårtan. Huvudet ska vara lätt böjt bakåt.
  • Amma så fort du ser att barnet verkar hungrigt. Ammar du lite oftare än vanligt hinner brösten inte heller bli överfyllda.

  • På apoteket säljs olika typer av amningsinlägg som läggs i bh:n. Här finns även så kallade amningskoppar som hjälper till att ta hand om mjölköverskottet.
  • Har du stora problem? Testa att bara amma från ett bröst under några timmar. När det andra bröstet blir spänt och fullt utan att tömmas ger det signaler till kroppen att minska mjölkproduktionen.

4. Barnet vill inte ta tag om bröstet

Om barnet inte får tag om bröstet eller i värsta fall ratar det helt kan det vara lätt att som mamma känna sig avvisad men även stressad över att barnet inte ska få i sig tillräckligt med mat. Men ha tålamod. Det kan ta alltifrån en minut upp till en timma för barnet att hitta rätt grepp. Försök att inte stressa på utan låt barnet få den tid det behöver. Att amma halvliggandes med barnet på överkroppen eller gåendes i bärsele kan också hjälpa till. Ett annat knep är att prata lugnande. Prova dig fram. Det viktiga är att du lär känna och reagerar på ditt barns signaler.

Knep som kan lösa problemet:

  • Var uppmärksam på barnets hungersignaler och amma direkt när du ser dem.
  • Om barnet är argt eller väldigt ledset försök börja om. Lugna ner bebisen genom att prata lugnt och försök igen.
  • Testa olika amningspositioner. Ammar du i bärsele eller bärsjal sänk ner barnet så att munnen hamnar i höjd med din bröstvårta. Hjälp till att stödja bröstet med ena handen om det behövs.
  • Matas barnet växelvis med flaska kan anledningen till att hen ratar bröstet vara att det går för långsamt i förhållande till flödet i flaskan. Se till att du väljer en napp med litet hål.
  • Om dina bröst är spända, testa att handmjölka ur lite mjölk. Då blir brösten mjukare vilket underlättar för barnet att få ett bra grepp.

Att tänka på:
Fungerar inget av ovan kontakta BVC eller amningsrådgivare.

5. Rätt mängd mjölk

Att veta om bebisen får i sig rätt mängd mjölk är nästintill omöjligt. För det första ser man inte hur mycket mjölk barnet får i sig, för det andra hör det inte till ovanligheten att hälften kommer upp igen. I de allra flesta fall brukar det lösa sig av sig självt om man ammar när barnet visar att det är hungrigt. Vanliga tecken är att barnet börjar röra ögonen, vrida huvudet i sidled, gapa och föra händerna till munnen för att tillslut börja skrika. Om barnet släpper bröstet men ändå inte verkar nöjt kan det vara ett tecken på att det är dags att byta bröst. Att hålla koll på tillväxtkurvan hos BVC är en trygghet för många.

Bra att tänka på:

  • Låt ditt barn amma när det vill.

  • Släpper barnet bröstet men ändå inte verkar nöjt, prova med det andra.
  • Räkna antalet kissblöjor. 4-6 blöjor per dygn är bra.
  • Är du orolig? Boka in en extra tid för vägning hos BVC.
  • Har du dåligt med mjölk? Försök amma oftare för att öka mjölkproduktionen. Använd bröstpump vid behov eller mjölka ur för hand.
  • Se till att du själv dricker ordentligt med vätska.
  • Amningen ser olika ut för alla mödrar och alla barn och det finns inget som är rätt eller fel. Det gäller att hitta det som fungerar för just dig och din bebis. Det viktiga är att barnet är friskt och utvecklas normalt.

 

För fler tips, råd och stöd, besök gärna organisationen Amningshjälpen

 

Bra tillbehör för ammande mammor


Taggar: amning , mamma , nyfödd , bebis , amma , spädbarn , förälder

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.