Höstens godaste paj med kantarell och saffran

Gula och smakrika – passa på att njuta av skogens guld hela hösten. I kombination med gyllene och smakrik saffran och frisk grönkål passar denna paj perfekt både till vardag och fest.


Härliga höst

Visst är det något extra med att laga middag på hösten? När det är mörkare utanför fönstret, vinden viner runt husknuten och köket är fullt av härliga råvaror. Oavsett om du plockar dina egna kantareller eller köper dem i affären är de som allra godast nu. Smörstek dem och ät på smörgås, rör ihop en soppa eller gör som här – baka en matig paj.

 

I denna paj får kantarellerna sällskap av Hjärtats saffran, grönkål och västerbottensost. Saffran, som vi ofta förknippar med jul, är en underbar krydda att använda året om. Den ger förutom sin karaktäristiska färg en rundhet och värme i maträtter och går ofta bra ihop med smaken umami. Exempel på råvaror som smakar umami är lagrad ost som parmesan, sardeller, soltorkade tomater, torkad svamp, soja och buljonger. Prova dig gärna fram – saffran är som sagt gott till mycket mer än bara saffransbullar! 

Kantarellpaj med saffran och grönkål

4 portioner

 

Pajdeg:
3 dl vetemjöl

125 g smör

2 msk iskallt vatten

 

Fyllning:

400 g kantareller

100 g färsk grönkål

2 msk smör

3 dl vispgrädde

3 ägg

150 g västerbottensost

0,5 g Hjärtats saffran

 

Gör så här:
1. Mixa ihop alla ingredienser till pajdegen. Låt degen vila cirka 1 timme i kylen.

2. Sätt ugnen på 225°C.

3. Tryck ut degen i en ugnssäker form. Förgrädda pajskalet 10 minuter medan du förbereder fyllningen.

4. Putsa kantarellerna och skölj grönkålen. Stek kantarellerna och kålen i smöret. Spara de finaste svamparna till garnering, lägg dem åt sidan. Häll över grädden och låt allt koka ihop några minuter.

5. Vispa ihop ägg och saffran och rör ned i gräddblandningen. Tillsätt den rivna osten under omrörning. Häll fyllningen i pajskalet.

6. Grädda pajen i mitten av ugnen cirka 30 minuter. Låt svalna något innan servering.

 

Tips! Varför inte bjuda Hjärtats senap med smak av äpple till? Den är en god smakhöjare till både mat och smörgåsar. Blanda ½ msk senap med 1 dl färskost och bjud som tillbehör till pajen.

FAVORITER PÅ HJÄRTAT


Taggar: saffran , jul på hjärtat , advent

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.