Beteende: Ansvar och ansvarskänslor

En viktig del i utvecklingen mot att bli vuxen är att lära sig att ta ansvar. Allt från att visa civilkurage till att hålla koll på sina saker och förstå värdet av pengar. Men en alltför stor känsla av ansvar kan för vissa tonåringar bli en börda. Du som förälder är en förebild för ditt barn – och diskussioner om ansvar och ansvarskänslor kan vara berikande för er båda.

 
Ansvar får alla automatiskt öva på i många situationer i takt med att man blir äldre. Man skulle kunna tro att ansvarskänslor är någonting som kommer av sig själv, men det är snarare en del av uppfostran som tar tid att utveckla och kräver mycket av dig som förälder. Begreppet ansvar rymmer också mycket – allt från att hjälpa till med hushållssysslor till att ta ansvar för att ingen far illa och våga säga till när någonting är fel. Och att ta ansvar för sin skolgång, eventuella extrajobb och sin ekonomi.

Ansvarskänslorna kan också gå till överdrift. Om din tonåring till exempel känner ett orimligt stort ansvar för saker som inte kan läggas på en enskild individs axlar – till exempel ansvar för klimatet, jämlikhet i samhället, för krig eller flyktingkrisen. Det är såklart något fantastiskt om din tonåring är engagerad i större frågor, och någonting att vara stolt över.

För dig som förälder gäller det dock att alltid finnas som ett stöd – för att hitta rätt i hur stort det egna ansvaret bör vara. Men det är också viktigt att faktiskt få sätta ord på att det kan kännas så här. Man kan fråga ”känner du att du har ett stort ansvar för till exempel klimatet? " "Hur påverkar det dig?". Och sedan bekräfta att det är normalt att oroa sig, men oro gör också att vi ibland blir blinda för vad som står i vår makt. Det finns områden man som vuxen behöver ta ansvar för att prata om, just för att tonåringen inte skall känna ett för stort ansvar.

"Vår son kämpar otroligt mycket med, vad vi upplever, en känsla av för stort ansvar. Det handlar inte om ”värdsliga saker” som att städa sitt rum och hjälpa till att laga mat – han upplever ett enormt ansvar för till exempel klimatkrisen – att han ensam på något vis måste lösa detta. Det upptar mycket av hans tankar och han mår inte bra. Vi har känt oss helt handfallna. Det är svårt eftersom klimatkrisen är ett reellt problem – vi vill inte förringa det, men vi vill också att vår son ska vara lycklig och må bra.

Vi har fått tipset att prata mycket om det för att försöka få honom att ”acceptera” sin ångest över hur läget ser ut och samtidigt fullt ut stötta hans initiativ och idéer när han vill agera, vilket har hjälpt något",

Ivan, pappa till en 15-åring.


"Vi hör ofta från föräldrar att deras tonåringar lider av ”framtidsångest”. Oro för klimatet, oro för miljön, oron för oroligheter i världen och även nu har pandemin skapat oro av ett nytt slag. Det gäller verkligen att man lyssnar in tonåringens oro och hjälper till att sortera i sådant man kan påverka och inte",
volontär på Föräldralinjen. 

Minds ansvarstips

  1. 1

    Försök att tidigt dela på ansvaret för olika uppgifter hemma och låt förtroendet få växa stegvis över tid – testa smått och var inte rädd för att ändra på någonting som inte fungerar. Ett ansvar innebär inte att man måste klara av någonting på egen hand, och det är viktigt att du som förälder är aktiv som stöd, utan att du för den delen löser uppgiften det gäller.

  2. 2

    Prata om olika typer av ansvar och vad man som samhällsmedborgare har ansvar för, och på vilka sätt man kan engagera sig om man vill.

  3. 3

    Försök att själv visa intresse för och engagera dig i det som din tonåring brinner för.

  4. 4

    Stå ut med att saker inte blir som du vill och kom ihåg att tjat är inte effektivt.

  5. 5

    Ju tidigare du börjar, desto bättre. Barn är mer kompetenta än man tror, och tänk på att inte rätta till det de gjort.

  6. 6

    Att vara ensam hemma brukar vara en tvistefråga, och du behöver så småningom lämna över ansvar för att vara ensam hemma. Det kanske innebär att du utsätter både tonåring och huset för en risk, det kan komma att hända saker men det är så man växer och lär sig ta ansvar. Självklart gäller god kommunikation både innan och efter.

  7. 7

    Om du skapar förtroende gör det att din tonåring vågar säga till om något går snett, vilket du ska vara tacksam för. Det är positivt att de berättar att något gått snett, snarare än att försöka dölja det.

 
Känner du oro för en situation eller inte vet hur du ska agera? Ring Minds experter på Föräldralinjen för stöd och vägledning. Volontärerna som svarar har lång erfarenhet av arbete med barn, ungdomar och föräldrar och har utbildning som psykolog, socionom eller psykoterapeut. 


Du når Föräldralinjen på telefon 020-85 20 00, vardagar 10-15 samt torsdagskvällar 19-21. Du är anonym och Mind står för samtalskostnaderna.

 


Taggar: beteenden under tonårstiden

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.