Kroppen: Könssjukdomar


Alla som är sexuellt aktiva kan drabbas av könssjukdomar. De sexuellt överförbara sjukdomarna smittar inte bara vid vaginalt samlag utan även vid oralt och analt sex. För dig som tonårsförälder är det bra att prata med ditt barn om könssjukdomar och hur man bäst undviker att smittas, och undviker att smitta andra. Även om man är försiktig kan man smittas och det kan leda till obehag, medan andra könssjukdomar inte märks på en gång – det säkraste sättet att veta är att göra ett test, och det säkraste sättet att undvika dem är att använda kondom.

Vissa könssjukdomar faller under smittskyddslagen, vilket innebär att man måste göra ett test om misstänker att man blivit smittad. Man kan testa sig för könssjukdomar på flera olika mottagningar – till exempel på en ungdomsmottagning, vårdcentral eller venereologmottagning. För vissa könssjukdomar finns också test som man kan beställa och göra testet hemma.

De flesta könssjukdomar är vanliga och ofarliga om de behandlas, och ju förr behandlingen startar – desto bättre.

Det finns många typer av preventivmedel som används för att inte bli gravid - till exempel kondom, spiral eller p-piller. Av dessa är kondom det enda alternativet som också skyddar mot könssjukdomar. Preventivmedel finns med eller utan hormoner - det är individuellt vad man föredrar och trivs med. På ungdomsmottagningen eller vårdcentralen kan din tonåring få hjälp med att hitta det preventivmedel som passar bäst. Det finns också akuta p-piller – dagen efter-piller - receptfritt på apotek, men dessa ska bara användas just i nödfall och bör inte användas som ett substitut för preventivmedel.

Catharina Claesson, apotekare på Apotek Hjärtat.

"Som mamma till två söner som då var 15 och 16 år ville jag få dem att tänka att det var självklart att skydda sig själva och eventuella sexpartners. Jag vet ju själv att det kan vara otroligt pinsamt att köpa kondomer så jag köpte massor och fyllde en låda med olika sorter och sa: ta så många ni vill ha. Jag kommer fylla på lådan utan att räkna kondomerna eller ställa några frågor."

Nina, mamma till två idag vuxna söner.


Taggar: kroppen under tonårstiden

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.