Beteende: Depression

Livet är en bergochdalbana och det hör till att tvivla, grubbla och känna sig ledsen då och då – oavsett hur gammal man är. Men ibland tar de negativa känslorna över och blir mer än vanligt livsskav. Då kan det handla om en depression. Om du som förälder har funderingar kring depression eller är orolig för att ditt barn är deprimerat finns det hjälp att få.

 
Att känna sig nere är inte detsamma som att ha en depression. När man är med om någonting omvälvande eller tufft är det fullt normalt att känna sig ledsen, sorgsen eller besviken. Känslor som efter ett tag brukar gå över. Men om man fortsätter att må dåligt dagligen under ett par veckor kan det handla om en depression – som antingen kan komma plötsligt eller utvecklas över tid. Det behöver inte finnas en specifik utlösande händelse bakom en depression, och en tonåring kan ibland själv ha svårt att förstå varför måendet sviktar – och ofta känner den drabbade att ingen annan heller förstår.

Symptomen kan vara otydliga och svåra att tolka, men en depression kan visa sig genom en negativt förändrad livsstil eller en förändrad personlighet. Exempel kan vara minskade sociala relationer, nedstämdhet, energilöshet eller att din tonåring inte längre tycker att saker är roliga.
 

"Jag har en dotter som i 2,5 år kämpat med PTSD och en svår depression efter upplevt trauma. En av de absolut viktigaste sakerna jag har lärt mig genom det här är att ibland behöver man inte göra mer än att bara visa att man finns där - oavsett vad. Ge tonåringen positiv uppmärksamhet. Det är väldigt lätt som förälder att bli upprörd och rädd och ibland även både frustrerad och arg över situationen, men här gäller det att helt enkelt ha ett ton is i magen. Att ha ett barn som lever med psykisk ohälsa och som helt plötsligt befinner sig mitt i puberteten med alla de vanliga tonårsfunderingarna, är en utmaning för sig. Jag kan bara tala för mig själv men det är väldigt lätt att känna sig oerhört ensam i den situationen. Att ha en femtonåring som plötsligt inte klarar sig på egen hand utan förälders närvaro ställer till det och det är inte helt enkelt att förklara på jobbet till exempel."

Linda, apotekstekniker och tonårsförälder.


För dig som förälder är det lätt att känna att ingenting hjälper för att få din tonåring på bättre humör samtidigt som en person som har en depression kan känna att det är svårt att ta emot hjälp. Att du lyssnar, visar att du bryr dig om och erbjuder dig att hjälpa är viktigt. Sträva efter att göra det lätt för barnet att berätta genom enkla, öppna frågor. Lyssna noga på de svar du får och undvik att trivialisera. Vid en depression är det bra att söka professionell hjälp och det är inte ovanligt att man behöver testa flera olika alternativ för att hitta någonting som fungerar.

Tecken på depression som man som förälder ska vara vaksam på:

Din tonåring känner väldigt sällan glädje och lust, sover mycket eller sover väldigt lite, blir slö och oengagerad, har ett förändrat beteende, undviker sådant som vanligtvis är roligt, träffar kompisar mer sällan, kan bli plötsligt aggressiv eller skada sig själv.

Känner du oro för en situation eller inte vet hur du ska agera? Ring Minds experter på Föräldralinjen för stöd och vägledning. Volontärerna som svarar har lång erfarenhet av arbete med barn, ungdomar och föräldrar och har utbildning som psykolog, socionom eller psykoterapeut.

Du når Föräldralinjen på telefon 020-85 20 00, vardagar 10-15 samt torsdagskvällar 19-21. Du är anonym och Mind står för samtalskostnaderna.

"Erbjud tid att prata. Det kan vara att inrätta en prattid varje kväll vid 21, till exempel med kvällste. Gör det till en vana att prata om hur dagen har varit, visa att du vill lyssna och att du klarar av att höra vad hen säger. Även om det kan vara tungt. Bara genom att skapa förtroende kan du kanske närma dig orsaken till att din tonåring inte mår bra, och avgöra om det är dags att söka professionell hjälp. Och oavsett vilket är det viktigt att lidandet tas på allvar."

volontär på Föräldralinjen.  

 


Taggar: beteenden under tonårstiden

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.