Taggar: löss

Allt du behöver veta om huvudlöss – behandling, lusmedel och smittorisk

Har du eller ditt barn fått huvudlöss? Vi lär dig allt du behöver veta om behandling av dem, vilka lusmedel som funkar bäst och hur du undviker att smitta andra.

Lusmedel med dimetikon


Att drabbas av huvudlöss är vanligt bland barnfamiljer, särskilt under sommaren då lössen är som mest aktiva. Om du misstänker att du eller någon i familjen har fått löss är det viktigt att du genast kammar håret med luskam. Kamma över ett vitt papper eller en spegel för att se om det trillar ned eller fastnar löss eller vitgula lusägg i kammen. När ni har konstaterat att ni drabbats av löss är det viktigt att behandla direkt. Det är även viktigt att alla drabbade behandlar samtidigt för att undvika att smitta varandra.

Informera förskola, skola och berörda som kan tänkas ha smittats för att undvika spridning. Efter genomförd behandling kan barnen gå till förskolan eller skolan, men undvik kontakt hår mot hår den första veckan.


Behandla löss

Eftersom löss har börjat utveckla resistens, det vill säga blivit motståndskraftiga emot de läkemedel som tidigare använts, rekommenderas nu i första hand medicintekniska produkter med dimetikon som exempelvis Linicin lösning och Paranix Spray. De kväver eller torkar ut lössen. Lössen kan inte utveckla resistens mot dessa medel.

Efter behandlingen ska håret finkammas med luskam igen. Hos oss på Apotek Hjärtat hittar du flera olika kammar och lusmedel som fungerar bra för både vuxna och barn.

 

Så genomför du en lusbehandling

  1. Kamma alla drabbade noga med en luskam. Det tar minst 30 minuter att kamma igenom ett halvlångt hår.

  2. Behandla alla som har löss samtidigt med lusmedel med dimetikon, var noga med att följa instruktionerna.

  3. Luskamma håret direkt efter behandlingen.

  4. Hittar du nya löss redan efter några dagar har du troligen blivit smittad igen och måste göra om behandlingen.

  5. Fortsätt luskamma två gånger i veckan de första två veckorna

  6. Det är viktigt att upprepa behandlingen efter ungefär en vecka oberoende av vilket medel som används. Detta behövs eftersom äggen kan överleva behandlingen. Detta gäller även om det står på förpackningen att det  räcker  med en behandling 

  7. Om behandlingen med dimetikon inte hjälpt, kontrollera att du har följt beskrivningen, det vill säga låtit medlet verka under rätt tid, kammat noga och gjort en uppföljande behandling med dimetikon. Om du inte fått önskat resultat prova att upprepa behandlingen på samma sätt. Om du trots upprepade behandlingar inte blir av med lössen kan du använda Tenutex. Tenutex ska sitta i 24 timmar och ska inte användas mer än nödvändigt eftersom det finns risk att lössen blir motståndskraftiga mot medlet.

  8. Kammar och hårborstar kan läggas i frysen i ett dygn (minst -10 grader).

Fakta och myter om löss

  • Löss är bruna, grågula eller röda i färgen, cirka 1­–3 mm långa och lever av människors blod.
  • Huvudlöss går igenom tre stadier: ägg, nymf och vuxen. Det tar 9-12 dagar för en nykläckt nymf att bli fullvuxen. Under denna tid går lusens storlek från en liten, liten prick till storleken av ett sesamfrö.
  • Löss kan leva max 24 timmar utanför hårbotten, så risken att bli smittad exempelvis genom sängkläder är mycket liten.
  • En vanlig myt är att löss kan hoppa från huvud till huvud – det stämmer inte.
  • Löss smittar genom att klättra från ett hårstrå till ett annat, därför smittas ofta barn som leker tätt och kanske sover bredvid varandra huvud mot huvud.
  • Löss kan smittas via mössor och hårborstar, men eftersom lusen endast överlever utanför hårbotten i max ett dygn är risken väldigt liten.
  • En annan vanlig myt är att löss beror på dålig hygien - detta är helt fel - faktum är att löss trivs väldigt bra i rent och nytvättat hår. 

Är du osäker på om du eller ditt barn har fått huvudlöss och vill veta mer om symptom eller har du fler frågor om löss och behandling? Kom gärna in på närmaste Apotek Hjärtat och prata med någon av våra farmaceuter.

Träffa läkare online

Om ditt barn har huvudlöss räcker det nästan alltid med att behandla med receptfria preparat. Om flera sådana olika behandlingar inte hjälper är du välkommen att kontakta vår partner Min Doktor.


Taggar: löss

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.