ICA Gruppens presstjänst
Apotek Hjärtat är en del av ICA Gruppen.
Pressfrågor besvaras av ICA Gruppens presstjänst på telefon 010-422 52 52 alternativt via email press@ica.se.
Klimakteriet är ett område präglat av okunskap och - i många fall - även oro. Detta visar en ny Sifo-undersökning, gjord på uppdrag av Apotek Hjärtat. Var tredje kvinna (31 procent) uppger att hon inte har kunskap om vad klimakteriet innebär för sin kropp och sitt välmående. Och de som upplever oro inför klimakteriet oroar sig för fler symtom än vad många sedan faktiskt upplever.
Klimakteriet är en naturlig del av kvinnors åldrande. Hur klimakteriet sedan upplevs, när det inträffar samt hur länge det varar är dock individuellt. Vissa märker knappt av det, medan andra upplever större besvär.
– Undersökningen visar tydligt att det finns ett kunskapsglapp bland kvinnor kring vad klimakteriet faktiskt innebär, något som kan skapa onödig oro. På våra apotek finns kunnig personal som kan ge rådgivning - både i form av kunskap om vad åldrandet innebär och förslag på behandling för att lindra symtom knutna till klimakteriet, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.
Sifo-undersökningen visar att de som upplever oro inför klimakteriet oroar sig för besvär som de flesta kvinnor senare inte upplever. Nedstämdhet och depression (64 procent), humörsvängningar (63 procent) och viktökning (54 procent) är några av de symtom som kvinnor oroar sig för mest. Enligt de kvinnor som redan är, eller har varit, i klimakteriet är dock vallningar och svettningar de symtom flest upplever – fler än 3 av 5 (66 procent) uppger detta. Torra slemhinnor är också ett vanligt symtom (44 procent). Nedstämdhet och depression är det en av fem (22 procent) som upplevt i samband med klimakteriet. En av fyra (24 procent) har upplevt humörsvängningar.
– Svettningar, vallningar och torra slemhinnor är de vanligaste klimakteriebesvären enligt undersökningen. Påfrestande symtom som även kan påverka humöret. Regelbunden motion, minskat intag av koffein och tobak samt skonsam intimvård kan vara några lösningar på klimakteriebesvären. Det finns även flera receptfria läkemedel med östrogen, krämer, vagitorier och hormonfria produkter för effektiv lindring, fortsätter Annika Svedberg.
Undersökningens resultat i korthet:
Var tredje kvinna (31 procent) uppger att hon inte har kunskap om vad klimakteriet innebär för hennes kropp och välmående.
… detta gäller främst yngre kvinnor, där varannan i åldern 18-29 år (56 procent) uppger att de inte har kunskap om vad klimakteriet innebär för sin kropp.
Nära fyra av fem kvinnor (77 procent) skulle söka på nätet för mer information om klimakteriet.
Vallningar/svettningar (81 procent), sömnproblem (51 procent), nedstämdhet/depression (64 procent), humörsvängningar (63 procent) och torra slemhinnor i underlivet (58 procent) är det som flest känner oro/har oroat sig för inför klimakteriet. Även viktökning (54 procent) och sömnproblem (51 procent).
Av de som är/har varit i klimakteriet är de vanligaste symtomen vallningar/svettningar (66 procent) samt torra slemhinnor i underlivet (44 procent).
Två av fem har inte sökt hjälpt för sina besvär i samband med klimakteriet.
Om undersökningen
Undersökningen har genomförts av Kantar Public på uppdrag av Apotek Hjärtat. Den bygger på ca 2500 intervjuer med den svenska allmänheten 18-79 år och är riksrepresentativ. Datainsamlingen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade Sifopanelen, mellan 7-15 januari 2022.
För mer information
ICA Gruppens presstjänst, telefon: +46 (0)10 422 52 52, e-post: press@ica.se
apotekhjartat.se, icagruppen.se
Med omkring 390 apotek runt om i landet, en stadigt växande e-handel och en omsättning på cirka 16 miljarder kronor är Apotek Hjärtat Sveriges största apoteksaktör. Apotek Hjärtat vill ge varje kund bättre hälsa och större välbefinnande genom ett personligt bemötande, ett brett sortiment och relevanta hälsotjänster. Apotek Hjärtat är en del av ICA Gruppen. För mer information, se icagruppen.se och apotekhjartat.se.
Diklofenak påverkar miljön negativt, använd med eftertanke. Efter att ha applicerat gelen, torka av överbliven gel från händerna med till exempel ett hushållspapper eller en våtservett. Kasta sedan i papperskorgen och tvätta händerna. Läkemedelsbehållaren ska sorteras som läkemedelsavfall, oavsett om behållaren är slut eller inte.