Så återvinner du vanliga skönhetsprodukter

Hudkräm, nagellack, parfym och vitaminer… Många är de produkter vi använder i vardagen. Men vet du hur de ska sorteras när de tagit slut eller gått sönder? Läs vår guide till att sortera rätt – och ta del av några tips som är snälla mot både miljö och plånbok.

Varje månad flyttar kosmetiska produkter och läkemedel både in och ut ur våra hem. Några produkter har en förmåga att hålla sig kvar lite för länge dock, så en rensning och sortering ett par gånger per år är ett klokt tips. Men också att tänka efter och välja klokt redan när du köper nya produkter.

 

– För det första: Använd upp produkterna du har hemma innan du köper nytt. Visst är det lätt att bli sugen på att byta hudkräm eller schampo innan förpackningen är slut, men håll ut. Annars blir det lätt så att de äldre produkterna glöms bort och sedan slängs i onödan, säger Cecilia Michel, hållbarhetsstrateg på Apotek Hjärtat.

 

Det finns även en rad olika märken som anammat refillförpackningar. I stället för att köpa en helt ny grundförpackning av din favoritprodukt kan du i stället fylla på din deodorant, tvål eller ansiktscreme.

 

– En refillförpackning kräver inte lika mycket material som en originalförpackning och har därför en lägre klimatpåverkan.

Cecilias 8 bästa tips för medvetna val  

 

  • När du handlar på apotekhjartat.se – använd dig av vår filtrering ”Medvetna val”. Då får du upp produkter som uppfyller våra kriterier inom hållbarhet.
  • Välj receptfria läkemedel som har symbolen ”Välvald”. Då vet du att läkemedlet uppfyller branschens krav på ansvarsfull läkemedelstillverkning.
  • Titta på förpackningen när du väljer produkt. Är den gjord av återvunnet material? Välj ofärgade plastförpackningar när du kan – de är lättare att återvinna.
  • När du rengör ansiktet eller borstar tänderna –stäng av kranen när du inte använder vattnet.
  • Återvinn alla förpackningar! Underlätta genom att till exempel inte ha en papperskorg i badrummet – det är lätt hänt att slänga allt där utan att sortera. Behöver du gå till köket för att slänga något är chansen större att du sorterar.
  • Har du ett schampo eller en kräm som av någon anledning inte passar dig? Släng inte – ge bort den till en vän i stället.
  • Ta till saxen! Innan du slänger en produkt – klipp upp förpackningen. Det finns nämligen alltid lite kräm kvar i tuben. Förslut med en klädnypa så kan du använda krämen i några dagar till.


Så sorterar du rätt

Har nagellacket som varit med på härliga resor torkat ihop? Och ansiktskrämen som är din trogna följeslagare i vardagen tagit slut? För att inte tala om den där tandborsten vars strån börjar sjunga på sista versen. Dags för en rensning och sortering med andra ord. Generellt ska du tänka som med alla förpackningar som sorteras – de ska sorteras utifrån det material de är gjorda av. Om en förpackning består av två olika material som inte kan separeras ska den sorteras utifrån sitt huvudmaterial. Till exempel ska tomma medicinkartor sorteras som plast och inte aluminium – eftersom aluminiumet bara är ett tunt lager.

 

– Separera lock, tub och eventuell pump vid sortering. Det underlättar vid återvinningen. Kom också ihåg att förpackningarna helst ska vara tomma vid sortering. Om det finns hudkräm eller schampo kvar – häll ut det i vanliga hushållssoporna. Vissa produkter ska dock lämnas in som farligt avfall, säger Cecilia Michel.

När det kommer till glas ska du alltid vara noga med att sortera ofärgat och färgat glas var för sig. Om de slängs i samma kärl påverkar det produktionen av nytt glas – som inte får en lika bra kvalitet och blir skörare. 

Så sorterar du olika produkter

Om du vill slänga vissa produkter som du inte använt, eller som blivit gamla, kan de behöva lämnas in på återvinningscentralen eller hanteras på andra sätt. Läs hur du gör nedan.  

 

  • Nagellack, sprayflaskor, aceton, hår- och ögonbrynsfärg: Farligt avfall på återvinningscentralen.
  • Parfym: Farligt avfall på återvinningscentralen.
  • Kvicksilvertermometer: Farligt avfall på återvinningscentralen.
  • Myggmedel: Farligt avfall på återvinningscentralen.
  • Makeup: Vissa kommuner vill att makeup lämnas in på återvinningscentralen, andra inte. Fråga din lokala återvinningscentral om du är osäker.
  • Elektriska produkter, exempelvis rakapparat eller elektriska graviditetstest: Elavfall.
  • Rakblad: Linda in rakbladet i lite papper så ingen råkar skära sig och släng i hushållssoporna.
  • Tandborstar: Släng i hushållssoporna.
  • Solskyddskräm: Vissa kommuner vill att solskyddskräm ska lämnas in på återvinningscentral, andra inte - släng då innehållet i hushållssoporna och återvinn förpackning efter material. Fråga din lokala återvinningscentral om du är osäker. 
  • Läkemedel: Lämna in på ditt närmaste apotek (läs mer nedan).
  • Vitaminer: Släng i hushållssoporna, och återvinn förpackningen efter material.


Läkemedel ska alltid lämnas in på apotek

Läkemedel som hamnar i naturen kan ställa till med stor skada, därför ska de aldrig spolas ner i toaletten eller kastas i soporna. Om du har läkemedel kvar som antingen passerat bäst före-datum, eller som du inte har behov av längre, ska de alltid lämnas in till apotek.

Sortera och återvinn tomma förpackningar efter material. De flesta blistekartor, tablettkartor består till största del av plast och en mindre del metall, sortera den därför som plastförpackning. Materialen separeras i återvinningsprocessen. Samla tablettkartor med tabletter i, mediciner och läkemedelsplåster/nikotinplåster i en genomskinlig plastpåse och lämna in på närmaste apotek. 

Om du använder sprutor, kanyler eller insulinpennor ska de samlas i en behållare innan du lämnar in dem – en sådan kan du få på närmaste apotek. Tänk också på att inte hämta ut mer läkemedel än vad du behöver – det sparar också på miljön. Förvara inte mediciner i badrumsskåpet, risken finns att de påverkas av fukt.



Minska svinnet 

Som privatperson kan du göra mycket för att minska läkemedelssvinnet och värna om miljön. Till att börja med ska du ska alltid äta den mängd medicin som läkaren ordinerat – både för din egen skull och för miljöns. Vanligtvis betyder det att samtliga tabletter ska ätas upp under behandlingen. Om du tar medicin under länge tid är det också klokt att inte bunkra läkemedel hemma.  

- Hämta ut för max tre månader åt gången. Då minskar risken att behöva slänga en kasse med läkemedel efter nästa läkarbesök, ifall ordinationen eller läkemedlet ändras, säger Lisa, legitimerad apotekare på Apotek Hjärtat.  

Lämna in läkemedel 

Om du ändå har läkemedel över eller läkemedel som blivit gamla är det viktigt att du lämnar in dem på apoteket.  

- Vi tar emot samtliga läkemedel från allmänheten, både receptfria och receptförskrivna, för både människor och djur. Du ska också lämna in behållare som innehåller läkemedelsrester, exempelvis inhalatorer, depotplåster, vaginalinlägg och tuber med salva, säger Lisa.  

Läkemedlen ska alltid lämnas in i en genomskinlig påse, för att personalen ska se vad som finns i påsen. En sådan påse kan du få på Apotek Hjärtat utan kostnad. Läkemedel i tablettform får gärna tryckas ut ur sina blisterkartor. Kanyler och nålar ska hanteras separat så att det inte finns en risk att någon sticker sig 

Kanyler och nålar ska alltid läggas i en speciell behållare som du också kan få av oss på apoteket, säger Lisa.   

Du behöver inte köa för att lämna vare sig påse eller behållare, utan ge dem till närmaste apoteksmedarbetare så tar vi hand om dem.  

Så hanteras läkemedlen efter att de lämnats in 

Alla läkemedel som lämnas in till apoteken transporteras till en förbränningsstation som bränner läkemedlen i höga temperaturer. De rester som blir över efter förbränningen har låg giftighet och läggs på godkända platser.  

 

Håll utkik efter Välvald-märkningen  

Genom att välja receptfria läkemedel med omsorg kan du också minska din påverkan på miljön. För att förenkla för dig som konsument har därför apoteken i Sverige tagit fram en symbol som heter ”Välvald”. Den guidar till läkemedel framtagna av läkemedelsföretag som är transparanta med sitt hållbarhetsarbete samt ställer krav på ansvarsfull tillverkning.  

 

💡Tips! 

Förvara läkemedel på rätt sättMediciner ska förvaras torrt, mörkt och svalt. Oftast är det bäst att förvara läkemedlet i dess originalkartong. Om du föredrar en dosett ska den också förvaras enligt ovan. Ett skafferi kan vara en bra plats, eller ett låsbart medicinskåp – särskilt om du har barn hemma.  

Ät inte gammal medicin. Vi rekommenderar inte att man använder utgångna läkemedel. Läkemedelsföretagen gör hållbarshetsstudier på sina läkemedel, då bland annat halten av aktiv substans undersöks. Ett läkemedel som gått ut är osäkert att använda, eftersom dess funktion påverkas över tid.  

Gå igenom medicinskåpet. Med jämna mellanrum är det bra att gå igenom dina mediciner. Då inventerar du vilka du har hemma och köper inte nya i onödan.  

Om du använder sprutor, kanyler eller insulinpennor ska de samlas i en behållare innan du lämnar in dem – en sådan kan du få på närmaste apotek. Tänk också på att inte hämta ut mer läkemedel än vad du behöver – det sparar också på miljön. Förvara inte mediciner i badrumsskåpet, risken finns att de påverkas av fukt.

Läs mer om det här.

Kloka tips som får produkterna att räcka längre

  • Smuligt puder

Råkat tappa pudret eller rouget på badrumsklinkern? Ingen fara. Töm smulorna i en skål och krossa till ett fint pulver. Tillsätt några droppar handsprit (ej handgel) och rör ihop till en jämn smet. Lägg tillbaka i puderbehållaren. Efter ett dygn är puderkakan fast igen.

 

  • Fixa en egen ögonbrynsborste
    Är mascaran slut? Ta ut borsten och rengör den noggrant. Använd sedan som borste för att forma vackra ögonbryn.

 

  • Gör din egen facemist
    Har du en tom sprayflaska till övers? Toppen! Då kan du göra din egen facemist. Fyll flaskan med vatten till ungefär tre fjärdedelar och tillsätt några klickar av din favoritansiktskräm. Skaka ordentligt, och vips har du en fuktmist att använda under dagar när huden i ansiktet känns torr. Förvara i kylskåpet och använd inom en vecka.

 

  • Spara glasburkarna
    När ansiktskrämen är slut kan glasburken i stället bli en fin ljuslykta. De kan också passa till förvaring av smycken, eller som reseförpackningar med exempelvis hudkräm.

 

  • Dela på bomullsrondellerna
    I stället för att använda en hel rondell till vardera ögat när du tar bort smink – klipp rondellerna i halvor. En halv räcker långt till ett öga.

 

  • Hushåll och rengör
    Använd inte mer produkt än vad du behöver. Ofta tar vi för mycket schampo eller hudkräm. Nästa gång du duschar, testa att ta en mindre klick schampo – vi lovar att det räcker för att göra håret rent.

 

  • Ta hand om dina sminkborstar
    Rengör dina sminkborstar och sminksvampar med jämna mellanrum så håller de längre. Dessutom håller sig sminket fräscht längre.   

 

  • Välj produkter med omsorg
    Välj gärna produkter som har märkningarna Svanen, EcoCert eller Asthma Allergy Nordic. På Apotek Hjärtats sajt kan du filtrera efter alla dessa märkningar.

 

Läs mer om hur du håller dina skönhetsprodukter längre här.


Taggar: hållbarhet , återvinning
Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.