Solskydd – hållbara tips med omtanke för dig och miljön

När solen kikar fram rotar vi efter solskydd djupt ner i necessären. Vi hittar en öppnad kräm och ställer samma fråga varje år – är den för gammal? Här benar vi ut frågetecken, ger hållbarhetstips och reder ut hur solprodukter påverkar vår miljö.

Ny solsäsong och gammal produkt? Eller, hur var det nu igen? Det är inte helt enkelt att minnas när man öppnade sin solkräm och sällan vågar man chansa och köper kanske hellre en ny. På Apotek Hjärtat försöker vi ha ett cirkulärt tänk och vill gärna inspirera dig till detsamma i den lite snåriga solkrämsdjungeln.

Förvara solskydd svalt

Vissa solprodukter använder man mer frekvent än andra. Förvara de solprodukter du inte använder på en sval, mörk och torr plats. På så vis bevarar du bäst kvaliteten. Men temperaturen får inte vara kallare än 5 grader, så undvik att förvara produkterna i kylskåp.

Hållbarhet för öppnad och oöppnat solskydd

Burken, flaskan och tuben är ofta märkt med siffor och ett M, vanligen står det 6M eller 12M. Det betyder att solskyddet har en hållbarhet i antingen 6 eller 12 månader från det att produkten har öppnats. I oöppnad förpackning håller den längre. Om produkten är märkt med ett bäst före-datum, så håller den till datumet som står på förpackningen, även om den är öppnad.

Osäker på hållbarhet?
Är du osäker kan du lukta och kolla om produkten har ändrat konsistens, kanske skiktat sig eller blivit rinnig. Då ska den slängas.

Märk produkten när den öppnas

Minnet är ofta bra men kort. När du väl står där med solprodukten är det svårt att minnas om du öppnande produkten i somras eller på påsklovet. Det är klokt att märka solprodukten med månad och år i samband med att du öppnar den. Använd en permanent märkpenna.

Återvinn solskydd

När solprodukten är slut eller kanske för gammal är det viktigt att återvinna den. Töm innehållet i hushållssoporna och om möjligt, klipp upp förpackningen och torka ur den. Förpackningen sorterar du som vanligt, ofta som plast.

Så påverkar solskydd naturen och havet

Det finns fysikaliska och kemiska filter i solprodukter och dessa kan påverka miljön på olika sätt. De fungerar även på olika sätt i sitt skydd. Fysikaliska filter reflekterar bort strålarna medan kemiska filter absorberar dem och omvandlar till ofarlig strålning. Många solskydd innehåller en blandning av filter, och det är av omtanke för dig. En kombination av filter skyddar bättre mot olika typer av strålning. Här kan du läsa mer om solfilter.

Så, solprodukter skyddar dig men är ibland mindre bra för exempelvis sjöar och hav. Solkräm med kemiska filter kan innehålla ämnen som är svåra att bryta ner och påverkar både djur- och växtlivet till havs negativt. Benzophenone-3 är ett exempel på en omtvistad ingrediens i solprodukter, den är skadlig för korallrev och vattenlevande organismer.


Här är ingredienser som kan vara bra att välja bort om du kan:

- Benzophenone-3 
- Ethylhexyl methoxycinnamate
- 4-Methylbenzylidene camphor

Hjärtats egna solprodukter är helt fria från dessa ämnen, även om ämnena är godkända att använda inom EU.

 

Hjärtat hjälper dig göra medvetna val

Du kan känna sig trygg. Produkterna i Hjärtats sortiment är kvalitetsgranskade för att säkerställa att de håller hög kvalitet och är skonsamma mot människa och miljö. När du handlar hos oss på Apotek Hjärtat hittar du enkelt miljöförpackade produkter. Våra egna solskyddsprodukter tillverkas i Norden och har därför en begränsad transportväg och innehåller noga utvalda ämnen. Vi har även ett brett sortiment av veganska solsydd.


Taggar: miljövänliga solprodukter , hållbarhet och sol , solskydd
Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.